Neoddělitelnou součástí gastronomie je i cukrařina. V České republice najdeme opravdu obdivuhodné zastoupení zkušených cukrářů, kteří se za své umění nemusí rozhodně stydět. S pojmem gastronomie se ovšem pojí také jakési povědomí o tom, jaké víno k danému pokrmu nabídnout tak, aby krásně a brilantně dokreslovalo jeho chuť. A přesně to samé platí i u dezertů. Jaká vína tedy volit k těm nejtradičnějším sladkým tečkám?
Než se pustíme do jednotlivých příkladů a půjdeme tedy trochu více do hloubky, musím vás seznámit se jednoduchým ale zcela logickým pravidlem, které si tedy bez obtíží zapamatujete. Nastíním vám situaci. Jak vnímáte chutě jednotlivých jídel anebo potravin po tom, co si dopřejete lahodný sladký dezert? Úplně jinak je to tak? Sladké dezerty, které mají totiž poměrně vysoký obsah cukru způsobují to, že po jejich konzumaci začnete mnohem intenzivněji zaznamenávat kyselost a hořkost jiných potravin. A přesně s tímto jednoduchým faktem se pojí ono již zmiňované zlaté pravidlo. Aby se vám to samé nestalo i u vína a ve finále vám spíše nezkazilo chuť, než ji doladilo, volte vína, která mají stejnou sladkost, jako vámi vybraný anebo připravovaný dezert, anebo jsou ještě sladší. Rozhodně tak nesahejte po suchých vínech.
Začněme třeba u jemných a tenkých palačinek, které jsou jedním z hlavních dezertů v restauracích. K palačinkám se skvěle hodí třeba takový tramín červený, tedy víno, které má vyšší obsah cukru, ovšem ne až moc. Prostě stejně tak jako palačinky. Pokud budete mít palačinky se šlehačkou, můžete si jako ideální volbu dopřát sekty a bublinková vína, jež skvěle ladí právě k dezertům, které obsahují šlehačku, jsou pěnové anebo obsahují krém. Volit jej tedy můžete také k takové čokoládové pěně anebo k sorbetům, zmrzlinám anebo nějakému kvalitnějšímu pudingu. Vzhledem k sladkosti sektů, se hodí k tak sladkému dezertu, jako jsou sněhové pusinky.
Dalším odvětvím jsou dezerty s ovocem. Jedná se tak o nejrůznější ovocné dorty, dezerty s ovocným přelivem, ovocným salátům, ovocným knedlíkům, jablkovým závinům a spoustě dalších. Pro tuto kategorii představuje nejlepší doplněk víno bílé ideálně trochu výraznější. Jít tak může například o Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Irasi Oliver anebo klasiku, za kterou je podáván Müller Thurgau.
Zcela jedinečným odvětvím, na které nemůžeme v žádném případě zapomenout, je čokoláda a dezerty s jejím obsahem. Protože čokoláda disponuje velice silnou a aromatickou chutí, která dlouho přetrvává v ústech, je vhodné volit vína, která disponují stejnými parametry. Jedná se tak především o vína červená, která jsou hutnější, aromatičtější a také nasládlé. Přešlapem tak jistě není Portské anebo jiné podobné víno. Jak vidíte nejedná se o nic složitého, důležité vždy je, aby víno bylo takové, jak samotný dezert. Tak přeji příjemné prožití sladké tečky.